неділю, 5 жовтня 2014 р.

мінус три, плюс три - звіт за вересень, та план на жовтень

Знаю, треба було написати це в кінці вересня. Але в кінці вересня ми збиралися в гори, тому сидіння біля компа відсунулося на після-приїзду.



Отже, про мої спроби самоорганізуватися. Що я собі планувала детальніше - читайте тут.

Із запланованих мінусів мені вдалося хіба усвідомити, що лягання спати до 12ї таки позитивно впливає на мене ранкову. Отже, коли я не мала так званих дедлайнів (а ніч для мене, поки що, це в першу чергу можливість спокійно помайструвати) - я майже завжди лягала до 12ї. І зранку прокидалася в доброму гуморі. Зависання за компом зменшилось в кількості, але як мені здається - не настільки радикально як хотілося б. А про залучання когось допомогти мені і взагалі не розкажу, бо не маю що розказувати. Так, я знаю, в мене є багато можливостей для цього, і мені треба це робити. Але за вересень не пригадаю щоб я робила це хоч в якійсь мірі систематично.

Із плюсів більш-менш вдаються кіновечори. То файно і потрібно, і буду продовжувати :)

А от з прибиранням і готуванням - повна лажа, якщо двома словами. Під кінець місяця, коли мала віддавати термінові замовлення, було зовсім зле. Василь якось за сніданком навіть попросив, щоб пельмені були рідше, ніж тричі на тиждень. Ну це він загнув, крім пельменів були ще вареники (злобний смайл).

Аналізуючи, чому ж в мене все так не вийшло, бачу таке:
- я не поставила конкретних легковиконабельних цілей, як-от з меню чи прибиранням. Формулювання "якось впорядкувати меню" чи "розібратися як прибирати" - повна фігня. Що тут виконувати? :) От з вкладанням спати або кіновечорами - все чітко, відповідно і виконувати ясно що.
- треба було собі план роздрукувати і щоб висів десь перед очима. Думаю, то мене б зайвий раз стимулювало. А так - не бачать очі, далі ви знаєте.

В цьому всьому є один дуже великий плюс - я, хоч і не систематично, працюю над тим, щоб мені було зручніше/комфортніше/цікавіше etc. Так що продовжуємо :)

Отже, план на жовтень:

  • мінус крики в хаті. часом, коли Катруся звертається до Даринки, робить їй зауваження абощо, мені боляче це слухати. бо я бачу в ній себе. звісно, дещо перебільшено, але - себе. з криками і дурацькими звертаннями, повний комплект. і я вже навіть зробила перші кроки для зменшення кількості криків вдома, я сказала Катрусі: давай навчимось не кричати. і тепер коли я починаю на підвищених з кимось розмовляти, підходить Катруся і каже - мам, ми ж домовлялися навчитися не кричати! я, звісно, теж їй про це нагадую, коли кричить вона :-Р і ще з рецептів, які допомагають: коли хочеться відреагувати на щось дуже різко, треба реагувати не відразу. так-так, порахувати до 10ти, 20ти чи щось таке. або просто підійти і поцьомати того, на кого хочеться реагувати :)
  • мінус хаотичне вкладання в ліжко. то в першу чергу стосується Даринки, зараз поясню. от треба їй спати приблизно з 15ї, я собі займаюся своїми справами і може інколи зроблю якісь такі собі спроби її вкласти, але переважно - ні. якщо ми перед тим гуляємо і вона заснула по дорозі додому - чудесно, але якщо ні - то вона ганяє по хаті, потім притулиться до мене на трохи, тоді знов щось робить, і так далі. результат - вона часто відрубується в мене на колінах в годинці 17-18й, коли я щось роблю за комп"ютером. потім пізнє вставання, повний букет. вкладання на ніч - часто то саме. отже, обіцяю собі в час, коли треба кладати дітей - побути з ними, перевдягти піжами-почитати-повалятися разом, тоді виключити світло і спати. в обід - створити Дарині умови для спання, заколисати, перекласти.
  • мінус неприготовлений обід. так, я знову беруся за харчування :) отже, про обід думаю або ввечері, або (крайній варіант) - зранку того дня. а не по дорозі з прогулянки додому)))
І плюси:
  • плюс книжкочитання.  мені соромно про це говорити, але за останні років 5, мабуть, я книжок не читала. це зле, я вважаю. отже, середа - кіновечір, четвер - книжковечір. план-мінімум на жовтень: нарешті прочитати Гіппенрейтер "Общаться с ребенком. Как?". яка лежить в мене роздрукована вже 3 роки і яку я почала читати, і закинула. ну бо типу Катруся була ще маленька і я вирішила, що прочитаю потім.
  • плюс спорт. я колись регулярно ходила на аеробіку в один спортзал, в нас там навіть організувалася компанія постійних спортсменів наполовину з тренерами, ми разом пили пиво, святкували дні народження, смажили шашлики в лісі і ходили в баню. було кльово. не впевнена, що мені вийде їздити туди, бо то центр, а я щось стала лінива. для початку спробую тут біля хати - в Санте. раз на тиждень, аеробіка. або що-там-в-них-є.
  • плюс догляд за собою. та, мені лінь робити масочки і всяке таке, але я читала, що догляд за собою дуже добре поновлює витрачену жіночу енергію. мені таке треба, подумала я :) я собі напишу якусь простеньку схему, наприклад: понеділок - волосся, вівторок - руки, ітп. і виділятиму на це, наприклад, півгодини часу. бажано тоді, коли Василь вдома і може зайняти чимось дітей, щоб це був виключно мій час. тоді ефективніше ))))
Хух. Піду.

Гарного дня всім :)

8 коментарів:

  1. Все правильно! Головне правило всіх цих експериментів - правильно сприймати їх результат. Скільки б не було тих позитивів, і скільки б не було пунктів з діагнозом "повна лажа", треба себе хвалити за те, що хоч і потрохи але покращуєш себе і світ навколо :)

    Так що ТИ МОЛОДЕЦЬ! :) хай твій жовтень вийде ще прикольніший :)

    ВідповістиВидалити
  2. прибирання і готування то завжди проблема... я вже он скільки часу вбила на то, щоб це все якось мінімізувати-організувати-зробити цікавим ну чи хоча б не таким нудним, і все одно результатів обмаль.... в тебе плюси цікаві придумалися, за книжки можу порадити починати з теплих історій до кави чи шоколаду надійки гербіш - коротенькі історії і дуже теплі)))
    я теж вчуся не кричати... ота кгнижечка, що я в себе згадувала "як слухати, щоб діти з нами говорили, як говроити, щоб діти слухали", вона якраз про оте "як не кричати". будеш мати натхнення - почитай, рекомендую

    ВідповістиВидалити
  3. о, вже аж дві книжки щоб читати на черзі, ура!!
    дякую :)

    ВідповістиВидалити
  4. Юля, в тебе чудова йога під самою хатою!
    Я придумую собі як туди на ранкові заняття їздити )))

    ВідповістиВидалити
  5. І так, ти розумничка, навіть якщо не все вийшло. Але висновки робиш хороші)))

    ВідповістиВидалити