середу, 22 липня 2020 р.

збільшуємо кількість місця в альбомі_поради Хробака



Що робити, якщо фотографій багато, а альбом не резиновий? Покажу кілька способів, як на одній сторінці вмістити більше фото, ніж одне. Я сама використовую їх у наших альбомах, вони нескладні і для них не треба мати вдома дорогі інструменти чи матеріали. Папір, лінійка, ножиці/канцелярський ніж, клей - думаю, у вас зазвичай таке є, коли ви починаєте клеїти фото в альбом 😊

Спосіб 1: конверт або кишенька. Найпростіший спосіб скласти відразу багато фотографій. Можна взяти готовий конверт, можна зробити конверт самостійно, це неважливо. Не забудьте продумати закривашку, при цьому уникайте різних твердих та об'ємних прикрас, вони при зберіганні можуть (будуть!) деформувати альбом.

Плюс: легко і швидко зробити; вміщає багато (до 10) фотографій відразу; можна скласти туди різнопланові фото (як я - склала все, що не вмістилося в альбом).
Мінус: щоб роздивитися фотографії, їх треба дістати з конверта/кишеньки,  потім не загубити і скласти на місце; така схованка досить об'ємна, тому я використовую їх зазвичай лише на форзацах альбому (обкладинка сама по собі важка і наявність конверту з фотографіями не сильно її обтяжує).


Спосіб 2: додаткова сторінка (не придумала кращої назви, тому нехай буде так 😊). Додаткова сторінка дасть можливість на сторінці, де вже планується одна фотографія, створити місце ще для 2-3х, в залежності від їх формату. 

Плюс: не сильно обтяжує сторінку; дозволяє втричі збільшити кількість місця; зручно розглядати такі фотографії в альбомі (легко відкрити схованку, нічого не губиться).
Мінус: треба трохи побавитись щоб зробити.


Як зробити:
  • клеїмо фото на основу (розмір основи = розмір фото + відступ з кожного боку якщо хочемо рамку + не менше ніж 2,5-3 см для "вушка", який будемо приклеювати на сторінку, з того боку, де буде "вушко")
  • згинаємо основу (обов'язково! використайте для цього лінійку та інструмент для бігування/спицю/пластикову некольорову лінійку. я не люблю пораду "використайте для згинання паперу кулькову ручку, яка не пише", тому що чомусь у якраз ці моменти така ручка починає писати 😄  отже, приклали лінійку, пробігували, зігнули не забираючи лінійки, тоді ще раз вже без лінійки, і тадамм! - маємо гарний рівний згин)
  • приклеюємо "вушко" в тому місці сторінки альбому, де нам це потрібно
  • додаємо фотографії на сторінках, що утворилися.
Приклади таких сторінок з рамкою, без рамки, з "вушком" по короткій стороні та по довгій:




Також можна не клеїти основу під ціле фото, а лише "вушко" - завдяки цьому альбом буде тонший (бо менше додаткового паперу). Особисто я не люблю зворотню сторону такого фото, але зробила щоб вам показати:

"вушко"

насправді тут дві фотографії

серединка


Спосіб 3: книжечка. Це, по суті, та ж додаткова сторінка, тільки розкладається на більшу кількість сторінок за принципом "гармошки".

Плюс: вміщує ще 4 фотографії (або більше, якщо вони менші за розміром ніж головна фотографія); легко розглядати в альбомі - нічого не губиться і не випадає.
Мінус: досить об'ємна, в ідеалі використати її на форзаці; треба фіксувати анкерами (зараз навчу), в результаті доведеться маскувати це кріплення на звороті сторінки, або - найкращий варіант - робити книжечку на форзаці; якщо книжечка буде на форзаці - про неї треба подумати ДО того, як приклеювати форзац до обкладинки, з вже готовим альбомом таке не пройде.


Як зробити:
  • клеїмо фото на основу, згинаємо (розмір основи = (розмір фото + відступ для рамки - у мене 0,2 мм з кожного боку) помножити на 3). Приклад: у мене папір формату А4, фото розміром 10*15 см. Я відрізала по короткій стороні аркуша смужку шириною 15,5 см, тоді приклеїла фото, зігнула, відмітила наступний згин і ще раз зігнула. Остання сторінка книжечки вийшла коротшою, але це взагалі ні на що не вплинуло.
  • клеїмо всі інші фотографії або клеїмо книжечку в альбом (якщо спочатку клеїте фотографії - не забудьте позначити ту сторону книжечки, яка буде клеїтися на сторінку, щоб випадково не наклеїти туди фото)

  • чіпляємо анкери та брадси (анкери - це тримачі, які зафіксують нашу книжечку щоб вона не відкривалася самовільно при гортанні альбому, брадси - цвяшки з двома ніжками, якими ми закріпимо анкери на сторінці, і вони (анкери) при цьому зможуть рухатися.  І одні і інші продають у магазинах з товарами для творчості, особливо там де є товари для скрапу)

  • ховаємо ніжки брадсів на звороті сторінки. Наприклад, так:
було

стало

Спосіб 4: колаж. Я не подумала про це на етапі відбору фотографій, і альбом вийшов досить об'ємний. Але ви подумайте, бо колажі зменшують кількість потрібного для фотографій місця і при цьому не грубшає альбом.

Плюс: альбом може вмістити більше фотографій; легко гортати та розглядати; менше часу займає вклеїти фотографії в альбом (не треба оці всі схованки, про які я так довго писала).
Мінус: треба подумати про це завчасно (ще коли відбираєте фото для друку); треба знати фотошоп або когось, хто знає фотошоп.

Сподіваюся, ви змогли дочитати до кінця і почерпнули собі щось корисне. Я старалася 😍

2 коментарі:

  1. Вже не дочекаюся фінального відео-звіту з повністю готовим альбомом :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. і я! :)
      але мабуть вже після відпустки, не встигну до.

      Видалити