вівторок, 5 січня 2021 р.

книжки-2020

В кінці 2019-го я запланувала собі читати по одній книжці на місяць. Тоді я вже прочитала аж до середини книжку про прокрастинацію і вирішила, що в порівнянні з не-читанням зовсім 1 книжка на місяць - це справжній успіх, а також, що це абсолютно здійсненна ціль. І я не помилилася: 26 книжок замість запланованих 12-ти!!! Відмічу у списку сердечками ті, що сподобалися найбільше 😎


Список:↓

Січень.

"Чудовий ранок", Гел Елрод - книга про організацію продуктивних ранків і те, як багато можна встигнути протягом ранку, якщо його правильно організувати. І часті посилання на секту чудово-ранківців :)) Деякі поради залишила у своїй скарбничці цінних порад, але Гел мене не переконав, що людині може бути достатньо 6 годин для спання, якщо вона (людина) у цьому впевнена. Мені все одно треба хоча б 8, а ще краще - 10, аби виспатися. 

💚 "Диво-пристрої для щойно-мам", Христя Слободян - читала її ще на етапі редагування, а зараз із величезним задоволенням перечитала ще раз. Дуже мила і затишна книжка. Як і сама Христя 💖

💚"Ліки від кохання та інші оповіді психотерапевта", Ірвін Ялом - шість історій пацієнтів психотерапевта. Хороша, місцями важка, бо в ній історії досить нелегких випадків, було де поплакати. 

Лютий.

💚"Велика книга почуттів", Гжегож Касдепке - з категорії "для дітей", але не можу її сюди не записати. Дуже класна книжка про емоції, легко та цікаво написана, з хорошим гумором і шикарними ілюстраціями.

"Нічого осудного", Дарія Лозовик - в книзі два романи: один сумний, а інший сумний не весь і закінчується добре. Обидва про жінок і жіноче, другий сподобався більше 😎

Березень.

"Не відпускай мене", Кадзуо Ішіґуро - довга і досить важка. Антиутопія, вигаданий світ, вся книга сумна і залишає по собі такий слід. Спойлер: хеппіенду немає.

Квітень.

💚"У лісі, лісі темному", Рут Веа - напружений детектив, цікавий і такий що читається весь відразу, неможливо залишити на післязавтра.

Травень.

💚"Прокрастинація", Джейн Б. Бурка, Ленора М. Юен - я таки дочитала її! Почала ще в грудні, потім відклала, а закінчила аж тут, у травні. Про це трохи писала в дописі про клаптикову ковдру. Цікава книжка про тих, хто відкладає важливі справи на потім, чому вони так роблять і як із цим можна жити. Легко читається (перші пів ))), багато що для мене в мені відкрила.

Червень.

"Народжені бігати", Крістофер МакДуґал - моя Даринка коли побачила що я читаю, спитала "Мам, а хто такі БігАти?" - тому тепер я цю книжку по-іншому не називаю. Гарно написана та перекладена, багато про біг, про марафони, про ноги :) В якомусь місці мені навіть здалося що все там - вигадка, і я заґуґлила прізвище бігуна, про якого в цьому місці книжки читала. А все правда, це все реальні люди! Бігати після цього не почала, але читати було цікаво.

💚"Славетне життя Ей-Джея Фікрі", Габріель Зевін - хороша, і залишає хороший післясмак. Хоч на початку книжки навіть не думала, що так буде. Про власника книгарні, у якого все погано, а тоді з'явилося світло (це я так намагаюся не спойлерити, там не світло насправді ))). Одна із тих книжок, які я не віддам, а залишу собі.

Липень.

💚"Помаранчева дівчинка", Юстейн Ґодер - хороша, тепла, мила. Хлопчик знаходить лист від свого померлого тата, з якого дізнається неймовірно теплу та ніжну історію його кохання.

"Секрети спокою лінивої мами", Анна Бикова - гарні дієві поради для мам, легко написана. Переклад не дуже якісний, заважає читати. 

"Щоденник Бріджит Джонс", Гелен Філдінґ - під час читання у мене було враження ніби я час від часу перепиваю алкоголю і багато палю :))) А ще, герої уявлялися лише такими як актори у фільмі. Продовження читати не впевнена, що хочу.

"Ніжність", Давід Фоенкінос - ну, таке, не вразила. Щось про кохання, але автор мене не зачепив, і не переконав.

Серпень.

💚"Майже вільна", Дідьє Ковеларт - одна із тих електронних, які я хочу мати паперові. Дуже класна! Про любов до життя, з хеппі-ендом, все як я люблю. 

"Подружжя по сусідству", Шарлі Лапена - детектив про зниклу дитину. Трохи натягнутий сюжет, трохи затягнутий розвиток подій, загалом не дуже як на мене.

💚"Місто дівчат", Елізабет Гілберт - дуже! Це ще одна книга, яку я прочитала електронну і хочу мати паперову. Книга довжиною в життя, дуже насичене подіями життя. Гарно написана, чудово перекладена.

💚"Хлопчик у смугастій піжамі", Джон Бойн - важка і сумна історія, написана від імені хлопчика - сина коменданта концтабору, про його дружбу із одним із в'язнів. Однозначно варта того щоб її прочитати. 

Вересень.

💚"Таємна опора", Людмила Петрановська - хороша книжка про різні етапи дорослішання дитини, чому вони такі і що найкраще в цей час робити/не робити батькам. Жахливий переклад, аж хочеться поскаржитися у видавництво.

Жовтень.

💚"Поворот ключа", Рут Веа - ще один детектив цієї авторки (перший - У лісі, лісі темному). Теж дуже напружений і цікавий, є містика яка насправді не містика. 

До речі про авторку. От я люблю детективи і заплутані загадки, але хочу щоб в кінці злодія вбили/посадили у в'язницю, всі щасливі, справедливість торжествує. А в обох книгах Рут Веа, що я прочитала, в кінці все не так однозначно, і я б навіть сказала досить сумно. Хоч загадка і розплутується і ясно хто вбивця, легше не стає. Не кажіть що я не попередила 😎

Листопад.

 "Цілодобова книгарня містера Пенумбри", Робін Слоун - ну, таке. Десь на середині я навіть думала не дочитувати. 

Грудень.

"Квартира на двох", Бет О'Лірі - легка, в міру цікава, але не зачепила аж так, щоб захотілося колись перечитати. Про любов.

"Дім, де жевріє світло", Ельчін Сафарлі - мила і легка, але мене не вразила. Для мене - надумана, не повірила автору.

💚"Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака", Галина Ткачук - читала дітям, але вона така гонська що пишу її теж сюди. Прикольна історія про давній Київ та мешканців давнього Києва та околиць.

"19 різдвяних історій" від Видавництва Старого Лева - з 19-ти історій мене вразила одна. Дуже сильно. Вона зовсім не тепла і не затишна, а навпаки, і дуже сильно написана. І ще дві-три непогані, я навіть трохи розчарована - бо від усіх цих авторів чекала більшого.

Ось і весь мій книжковий 2020-й. Непогано, еге ж? 

Якщо маєте що порадити для читання, чи хочете помінятися книжками - буду рада!

2 коментарі:

  1. О, дякую за перелік і за мотивацію таки закінчити Прокрастинацію)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. може, воно не всім і треба її закінчувати, насправді. мені - дуже помогла, і допомагає навіть зараз, коли знов не беруся за щось довго або вигадую різні причини, які нібито мені заважають. але цілком може бути і так, що хтось може вирішити свої проблеми не дочитуючи, або навіть і не читаючи її зовсім :)) дякую за коментар!

      Видалити